Kiemelt témák

Írói háttér: Bíborgyöngyök III. - A számadás


A kötet kapcsán megjelent egy kritika, és egy régóta tervezett interjú.
Szerintem érdekes lehet összevetni a két szöveget, vagy az ottaniakat az itt következő dolgokkal, mert lesznek látszólagos ellentmondások. Magyarázgatni semmit nem érdemes, de bizonyos kérdéseket tovább boncolgatni talán igen, hogy akit érdekel, az teljesebb képet láthasson.

Játék

Ez az első írásom, amelynél úgy éreztem, hogy minden mondata és szava a helyén van. Természetesen vannak hibái (sőt, egyes szerkezeti megoldásai kimondottan kockázatosak és határesetnek tekintendők még szerintem is), de ez már kiállta az idő próbáját. Mivel némi önéletrajzi ihletettség is felfedezhető benne, úgy vagyok vele, hogy szakmai oldalról nézve sok igaz érvet fel lehet sorakoztatni ellene, ez az a helyzet, amikor elsősorban nem a mesterségbéli okosságok érdekelnek, hanem a mit hogyan akartam elmondani kérdése. Ebben pedig a premissza igazolásra került, a küldetés teljesítve - viszlát és kösz a halakat.
Akad itt még egy érdekes vonatkozás. Mivel egész életemet meghatározza a sport és annak vetületei, különös tapasztalat volt számomra az írói világba kerülve, hogy a környezetemben mennyire egyedül voltam a sport (és ezen belül a futball) szeretetemmel. Azután messzebbre nézve már láttam egy-egy írót, akiknél felfedeztem az ismerős fanatizmust, de máig furcsa érzés arra gondolnom, hogy a szakmából van vagy harminc férfiember ismerősöm, akik közül senki nem tudja, hogy itt mit miért így írtam meg.