Kiemelt témák

Az Ó-Ryek tervezet

Az Ó-Ryeki történetszálat feldolgozó sorozat kötetei

A fórumos ténykedésem révén többen már tudják, hogy alapvetően az Anyrok alkonya-Lobogók Hajnala kötet hiányosságai inspiráltak arra, hogy letegyem az asztalra a teljes történetszálat. Ez lényegét nézve Ceriak életútját jelenti, a Hatalmassá válásának pillanatától és az ötszázéves háború végkifejletétől kezdve.




Mivel a megjelent iker novelláskötetek időrendben nagyjából a tervezet közepén helyezkednek el, fontosnak tartom megjegyezni, hogy igyekszem minél jobban tiszteletben tartani az olvasók érdekeit. Nem tervezek olyan töltelékkötetet írni, amely a már megjelent novellák egy az egyben újra kiadását tartalmazza, még oly módon sem, hogy némi újdonsággal keverem az eddigieket.
Semmiképp nem tudom megkerülni azt a problémát, hogy az Anyrok alkonyában felvázolt történetszál kiegészítésre szorul, és a jelenlegi formájában nem tölti be a kellő szerepét a teljes történetvonalban. Lényeges információk maradtak ki az írásokból, sok dolgot vagy egyáltalán nem mutattak be, vagy szürke és nem elég konkrét ábrázolással, a kellő mélység nélkül tették ezt.
Hossza mérlegelés után arra jutottam, hogy nem bontom meg a novelláskötetek egységét, és azt meghagyom a megjelent formában. Erre az időszakra új szálakat vezetek be a történetbe, azaz a kiegészítéseket más karakterek szemszögéből fogom felvezetni. Ezzel egy lendülettel két problémát oldok meg. Egyrészt előtérbe kerülhetnek olyan karakterek, mint Gorban, vagy a többi shadd nagymester, akikkel mindenképpen színesebb kép tárulhat fel Ó-Ryek birodalmáról. Másrészt, mivel azért továbbra is Ceriak életútját követjük, vele kapcsolatban megjelenhetnek azok a részletek is, amelyek írói-szerkezeti szempontból nehezen férhetnének el az Anyrok alkonya hőstörténet közegében, ha nincs meg a kellő ellenpontozásuk.
Ez így talán bonyolultan hangzik, de másképp tálalva a lényeg a következőképpen fest. Az Anyrok alkonya kötet megmarad annak a koncepciónak, hogy Krad szolgája, Tristamus Davore, Krad kegyelméből szépen felfedte Shulur történelemhamisítását, és ennek főbb pontjait. Az új kötetek pedig azt fogják bemutatni, hogy igazából hogy történt minden. Ha úgy tetszik, az új sorozatnak az Anyrok alkonya története lesz a "legendája".
Ez a kétféle megoldás külön-külön is értelmezhető, de természetesen együtt is kiadják a megfelelő Ó-Ryek képet.


A tervezett kötetekről

Férgek aranykora
A történet az Etrum Bellaris, az ötszázéves háború 507. évében indul, amikor a kyr panteon egysége megroppan, a Zerdal dinasztiát leváltják az Igronok, és a sok évtizedes állóháborúban a végjáték jelei tűnnek elő. Ceriak már a calyrrá válás végső beavatási próbája előtt áll, de miután a Hatalmasok Tanácsa sötét titkokra derített fényt Rualan és Avida-Dolor rontása kapcsán, Ceriak mestere, Ava Dranach úgy dönt, hogy a Birodalom nem kockáztathatja meg akár még egy Hatalmas árulását, és ezzel Toron máguspalotája, a Baclyr Ceriak börtönévé válik. Odakint ezalatt a végső harcra készül Rualan, és a kyr vezetés döbbenten ismeri fel, hogy az esélyek egyáltalán nem nekik kedveznek. Több évtizedes harcok után az új császár, Shri-En Igron számára már Kyria létezése lesz a tét, a császár mégsem nyúlhat akármilyen eszközökhöz, mert Rualan jó előre, tökéletesen eltervezett mindent...
A regény öt fő gondolati egységben mutatja be a háború lezárását, amelynek címei azt mutatják, hogy ez a harc az ötödkori Kyria szakrális megsemmisülése is volt egyben (Morgena álmai, Igere ajándéka, Weila akarata, Sogron haragja, Tharr kacaja).
A kötet epilógusában a császár eltávozik Ynevről, és a közvetlen hívei közül csak egy, a Birodalomhoz hűséges Hatalmas lesz, aki marad Yneven. Igen, az ábrándozó, végletekig makacs Ceriakról van szó.

Anyrok alkonya

A cím nem véletlen: a regény ugyanazon a címen kell fusson, mint a már megjelent novelláskötet.
Ami még előfordulhat, hogy a regény és a novelláskötet külön címkézést kap.
Anyrok alkonya - a legendák kora. Történetek a hatodkorból (novelláskötet)
Anyrok alkonya - a titkok könyve. Az elfeledett birodalom legendája (regény).
A regény egy az egyben ugyanazt az időszakot fogja felölelni, mint a novelláskötet. Ó-Ryek felépítésének, Shulur ármánykodásának és Északfölde sorsának mélységei lesznek mások. A címből adódóan ez a kötet a Hatalmasokról szól - arról, ahogy ki-ki a maga módján hogyan akarja újjáteremteni a kyr birodalmat.

Éjnek idején

A regény első kétharmada az Anyrok alkonya utáni, és a Lobogók hajnala előtti időszakot fogja bemutatni, és minden vonatkozásában kitér arra, hogy pontosan milyen okok vezettek az Ó-Ryeki álmok megsemmisüléséhez.
Az utolsó egyharmad már szervesen becsatlakozik a Lobogók hajnala novelláskötet idővonalába, és Ceriak szemszögéből követi végig, hogy Shulur egyértelművé vált győzelme előtt és után milyen irányba fordult a Birodalomhoz mindvégig hű Hatalmas ténykedése.
A kötet záróakkordjaként pont kerül a Ianarak szál végére, majd Ceriak - okkal titkolt módon - végleg eltűnik a kyr közéletből, a shuluri Boszorkányurakra hagyva Új-Kyriát sorsát.

Eretnek

Shulur mindent megtett annak érdekében, hogy Ó-Ryeknek még a létezését is eltörölje a kyr emlékezetből, de a kyr szellem lényegét a hatodkor legsötétebb évszázadaiban sem tudta végleg megtörni.
Tébolyfilozófusoknak hívták azt a nemesség peremére szorult, megvetett és üldözött réteget, akik magányos bölcsekként, őrült prófétákként, avagy titkos szektákba tömörülve kutatták, őrizték és ápolták az elveszett tudást - és hiába hirdetet szent harcot ellenük a démonvadászok összes klánja, utóbb a káoszban erőre kapó Tharr inkvizíció, valahogy sosem sikerült őket végleg kiirtaniuk. Shulur sikerként könyvelhette el, hogy a tébolyfilozófusok állítólagos tudása általános megvetésnek örvendett a nemesek között, magukra a tébolyfilozófusokra pedig a kyr értékek őrizői helyett a legsötétebb démonimádókként tekintettek - így nem meglepő, hogy a hetedkor enyhülést hozó századaira semmilyen szerepük nem lehetett az újjászerveződő kyr államban.

Ez a regény az utolsó tébolyfilozófus, Odassyn Balruss történetét meséli el, aki a Családi Háborúk korában tűnt fel Új-Kyria prófétájaként, és végül a Boszorkányurak ítélete által halt máglyahalált Shulur főterén. A regény betekintést nyújt a Tharrnak adott Második Kyr Császárság, Toron megszületése idejébe, és olyan kérdésekre ad válasz, hogy hová tűnt Ceriak, és hol tűnhet fel újra, illetve mi lett Dartyr, az áruló, huszonegyedik shadd, és bukott mestere, Jadl-cwa Ordahír sorsa.

Hajnalban (munkacím)
A hetedkor jelenében a Boszorkányerődben tanuló ifjú varázstudó, Zhandar olyan titkokra derít fényt, amellyel alapjaiban változik meg az élete. Előtte egyike volt azoknak, akiket a boszorkányhercegek tanítványul fogadhattak - utána pedig menekülnie kellett még Toronból is, és mesterei a hatodkori démonvadászatokra emlékeztető hadjáratot indítottak utána...
A történetben a teljes Ó-Ryek szál felgöngyölítésre kerül, és az Új-Kyriárét küzdő huszonegy shadd története a méltó helyére kerülhet végre.




A korábbi oldalam hozzászólásai

  •  1.  JJS  2009. 12. 02. 6:52 
    Kolléga: hajrá! És azt máris mondom, hogy a vonatkozó szerződésed jó eséllyel már lejárt - ált. max. 5 év -, s akkor a szövegeid közzététele fölött egyedül te rendelkezel. Persze konzultálni azért sosem áll, de a sarokpont ez legyen ;-)

  •   2.  Viktor  2009. 12. 03. 4:02 
    Üdvözletem!
    Nem futja most egy nagyobb lélegzetvételű hozzászólásra,de annyit mondhatok,hogy sok sikert a készülő regényekhez, részemről támogatlak és kíváncsian várom az fejleményeket. :)
    Kicsit kialszom magam holnap és felteszem a kérdéseimet,ha nem gond.

  •   3.  Ördögasszony  2009. 12. 06. 12:05 
    Én nagyon-nagyon drukkolok, és várom a műveket - mielőbb nyomtatásban is! :)))

  •   4.  Jakirte  2009. 12. 06. 18:12 
    Hát én is remélem h ki fog jönni mind. Legyünk realisták: számolhatok évenként 1 kötettel?
    A múltkor azt említetted h az Eretnek lesz az első vagy rosszul emlékszem?
    Sok sikert vagy sikyrt?

  •   5.  Heidel Dan  2009. 12. 06. 21:50 
    Mindenkinek köszönöm a visszajelzéseket, és a jókívánságokat!
    JJS: köszi a tippet, akkor telefonon ezzel már ne zaklatlak.
    Viktor: Bármilyen kérdés jöhet.
    Ördögasszony: thx!
    Jakirte: igen, az Eretnek lesz az első. Évente egy kötet, nekem is ez a tervem.
    A sikyrt elég erős volt, már keresem az állam egy ideje.

  •   6.  Jakirte  2009. 12. 07. 21:50 
    Még annyit, h én örülnék annak, ha nem csak a hadvezér/pusztító/mágus/filozófus szemszögéből láthatnánk pl. a birodalom bukását, hanem egy átlagember (kereskedő, besorozott újonc, háborúra váró majd elszörnyedő nemesfiú, polgár, zenész) szemszögéből is. Nem mondom, h állandó karakter, de egy két jelenetet, intermezzót megérne.

  •   7.  Viktor  2009. 12. 09. 20:04 
    Üdvözlet!
    Kettő gyors:
    Hová tűnt Ceriak a "Lobogók Hajnala" történései után?
    Noválláskötetek vagy regények készülnek?
    Emellett személy szerint én várom az anyagokat.Éljen a web kettő.:)

  •   8.  Heidel Dan  2009. 12. 10. 13:38
    Jakirte:
    Érdekes, hogy ezt írod, már rég eldöntöttem, hogy lesz efféle, alulról indított nézőpont is. Ezen a ponton mondjuk kellett némi kompromisszumot kötni az elvárásaimmal, mert bármilyen érdekes is lehet az egyszerű polgár nézőpontja, ez a háborús metaplotba elegánsan semmiképp nem fért bele. Ezért olyan karaktereket kerestem, akik bár nyilvánvalóan fontos szereplői a történéseknek, rendelkeznek az általad említett vonással is (bár tény, csak korlátozott mértékben). Így hirtelen három karakter jut eszembe. Rentyss pietor kasztnak megfelelő segéd a nemtudommelyik hadtest parancsnoka mellett, és rajta keresztül láthatjuk a rualani háború egy részét és a vezér viselt dolgait. Ormyr a feltörni akaró nemesifjú archetípusát bontja ki, aki a háború lehetőségeit akarja használni arra, hogy fattyú származása háttérbe kerüljön. Illetve van még egy parasztfiú, akiből Sogron egyik legpusztítóbb kegyeltje lesz - az ő esete több szempontból speciális, így nem a birodalom bukására fog fókuszálni, de érinteni fogja ezt a kérdést is.
    Viktor:
    Ez a webkettő kölcsönös dolog, én örülök a kérdéseknek. :)
    Ceriak eltűnésére az Eretnek című regényben lesz meg a komplex magyarázat. Szerintem kellően pofátlan húzás lesz tőlem, de sokan szeretni fogják.
    A második kérdéseddel megfogtál. Én alapvetően regényekben gondolkozom, de egyik-másiknál olyan speciális szerkezeti megoldások mellett döntöttem, hogy ezek tükrében nem egyszerű válaszolni. Hagyományos értelembe véve a Férgek aranykora is-is (nincs mit titkolnom, itt én egyértelműen a George R.R. Martin Jég és Tűz dala ciklusánál látott szerkezetettel fogok élni), az új Anyrok alkonya szintén, az Éjnek idején rövidebb időt ölel át, így az biztosan a legkonzervatívabb regényem lesz. Ez a mostani, az Eretnek pedig... nos, mivel ilyet még senki nem írt sem a M*-ban, sem az általam ismert fantasy regényekben, ezt még nehezebb spoilerezés nélkül elmagyarázni. Szerintem egy olyan tematikus novelláskötetnek felel meg, amely szorosan egymásraépülő novellaegységekben adja majd ki a teljes tartalmat.

  •   9.  Jakirte  2009. 12. 10. 14:35
    Basszus ezt az utolsó kommentet nem kellett volna elolvasnom....Jó ideje nem olvastam M*-t de most elérted a "nyálcsorgatós"-szindrómám kiújulását.... Szóval várok az Eretnekre...ha jól számítom kb egy évet.

  •   10.  Viktor  2009. 12. 10. 21:40 
    Üdvözlet!
    Most akkor egy húzós kérdés: hogy haladsz? Ha jól emlékszem írtad egyszer,hogy az "Eretnek"-ből már van szöveganyagod. Gondolom ennél az eddig ismerteknél többet nem akarsz elárulni a készülő könyvből?:)
    Egyáltalán neked,hogy alakul az írói módszered,a mostani légkör ehhez mennyire ideális?
    Nagyon jó dolog,hogy ti hárman-H.D.,J.S.S.,G.A.- rendszeresen, sokan mások pedig aktívan válaszoltok a felmerülő kérdésekre,akármekkora rétegnek szóljon is. Már csak Eric van Dien-t kellene rávenni,hogy leheljen új életet a blogjába,ha már így megszellőztették a "Godora Koronáját".:)
    Várom a háttéranyagokat is ám.:)

  •   11.  JJS  2009. 12. 11. 11:31 
    "Ez a mostani, az Eretnek pedig... nos, mivel ilyet még senki nem írt sem a M*-ban, sem az általam ismert fantasy regényekben, ezt még nehezebb spoilerezés nélkül elmagyarázni. Szerintem egy olyan tematikus novelláskötetnek felel meg, amely szorosan egymásraépülő novellaegységekben adja majd ki a teljes tartalmat."
    Hőseposz?
    A készülő Sárkány és Unikornis?
    Anyrok alkonya - Lobogók hajnala?
    Bíborgyöngyök?
    Ezek mind novellaregények (ez a hivatalos terminus technikus arra, amit tervezel).

  •   12.  Heidel Dan  2009. 12. 13. 13:58 
    Jakirte:
    Elnézést... tudom, ez veled szemben már tényleg tisztességtelennek számít a 2005-ös idők után. Annyit tudok tenni az ügyben, hogy a következő bejegyzésemben felteszek pár részletet: ezzel vagy rontok a helyzeten, vagy jóllakhatsz egy kicsit... vagy sikeresen elveszem a kedved egy időre, hogy ne akarj efféle dolgokra éhezni. :)
    Viktor:
    A húzós kérdés jogos, erre a válasz részben a következő bejegyzésekben lesz meg. Amúgy jelenleg a történetváz végső csiszolásánál tartok, a tervek szerint januárban kezdek neki a szövegnek.
    Az írói módszeres kérdés jó felvetés - annyira, hogy ha nem baj, erre külön bejegyzésben fogok válaszolni (a jövő hét vége felé).
    Ahogy tudom, Eric van Dien nem az a netmegszállott típus, de azért szólunk neki, hátha ő is folytatja a blogját.
    Annak pedig csak örülök, örülünk, ha úgy látod, hogy van értelme csinálni - hisz számunkra az ilyen bejegyzésekért édemes. :)
    JJS:
    Igen, és nem. Telefonon megbeszéltük, ígértem egy hivatalos választ is, de rájöttem, hogy ennél többre nem futja.
    A többieknek mondom: spoilerezés nélkül sajnos nem tudom a kolléga érveit megcáfolni.

  •  13.  Elar  2010. 12. 27. 10:21 
    Szia
    Csak most találtam rá erre a blogra. (Seidhinre kerestem rá a BGY 3 miatt)
    Még nem olvastam át mindent, de ha jól értelmezem, akkor a fentieket akarod megvalósítani. :)
    Várom :)
    Egy egyszerű olvasó :)

  •  14.  Heidel Dan  2010. 12. 27. 22:47
    Elar: elvileg ez a terv - a gyakorlatről meg az új év elején nyitok egy új bejegyzést.

1 megjegyzés :

  1. Nagyon várom, tetszik a témakör választás :) Már a "Beavatott" óta várom, hogy valaki tovább fejtegesse a témát.
    K. Tamás
    "Egy másik egyszerű olvasó"

    VálaszTörlés